Radicchio – čekanka, kterou Italští gurmáni prostě zbožňují.

Radicchio, pochoutka italských gurmánů.

Ne, nejedná se o čekanku polní, krásnou kytku z dob mého dětství, které jsem trávila na moravské vesnici běháním po polích a lese.

Jedná se o červenou nebo bílou čekanku, hojně konzumovanou v Itálii. Tam je to lahůdka pro labužníky a gurmány. U nás je ale celkem málo rozšířená. Přesto, že se dnes  jednoduše sežene.

Ale přesto je tak nějak přehlížena. Škoda.

Je čas s tím něco udělat.

Navíc, pokud si koupíte tu fialovou, opravdu dodá „šmrc“ vašim salátům, těstovinám, nočkům nebo rizotům.

Protože jsem mnoho let pracovala s Italy, vzala jsem si jejich životní styl a stravovací návyky celkem za své. Myslím, že pokud je někdo v něčem lepší než my, je třeba se od něj učit.

Nikoli závidět či kritizovat.

A italské stravovací návyky patří mezi ty nejlelpší, stejně jako jejich kuchyně.

Zrovna dnes jsem si někde přečetla, že hvězda mého mládí Gina Lolobrigida se dožívá myslím 96 let.

Na svůj věk vypadá nejen zdravě, ale i svěže.

Italové prostě konzumují mnohem, ale opravdu mnohem více zeleniny než my. ( A mnohem méně masa ).

Takže vrátím se k čekance. Často ji kupuju a na její nahořklou chuť jsem si nejen zvykla, ale dokonce jsem si ji i zamilovala. Pokud se dobře smíchá s jinou zeleninou, je prostě vynikající.

Čekanka se dá jíst jak syrová, tak tepelně upravená. Můžete zkusit třeba plněné listy (něco na styl vinných a fantazii klidně popusťte uzdu).

Pro tepelnou úpravu, a to včetně grilování, se hodí především podlouhlé odrůdy (radicchio trevisano). Jmenuje se tak, protože se hojně pěstuje v okolí města Treviso.

Proč čekanku jíst?

Posiluje imunitu, pomáhá v prevenci proti kardiovaskulárním nemocem, snižuje krevní tlak a v podstatě detoxikuje tělo.

V neposlední řadě POHÁMÁ REDUKOVAT HMOTNOST !!!

Dámy, přihoďte ji do nákupního košíku!

Grilováním nebo spařením se její nahořklá chuť trošku zmírní. Ostatně, Italové milují zeleninu „al vapore“. (V páře).

Výborně se hodí i k rybě. Namočíte-li ji na nějakou dobu do vlažné až teplé vody, rovněž se její hořká chuť trošku zmírní.

Můžete si pomoci tím, že ji zkombinujete s jogurtovou nebo majonézovou marinádou.

Uchovávejte ji v chladnu, klidně v lednici. Nejlépe zabalenou v utěrce. Dávejte pozor při nákupu. Ideální je, aby byl puk zavřený. Vydrží vám skoro celý týden.

A nakonec, co obsahuje?

Velké množství vitamínu K, vitamíny C a E, všechny vitamíny škály B, vlákninu, bílkoviny, měď a fosfáty. Dále omega mastné kyseliny. A co víc, je to antioxidant. Takže opravdu posiluje imunitu.

Pár fotek pro ilustraci, ve své elektronické příručce Ta nejlepší italská rizota, nočky a těstoviny pak mám pár vychytaných receptů od přátel.

Zkuste radicchio, možná vás tahle italská čekanka překvapí. Je totiž výborná nejen do salátů.  Ale i jako příloha.