Proč patří rukola náš stůl

Co je to vlastně ta rukola ? A proč je dobré ji neopomíjet ?

Na náš stůl se dostala celkem nedávno. Rychle si však získala pozornost nejen gurmánů, ale i předních českých restaurací.

Tato rostlina, ač to tak nevypadá, je příbuzná se zelím a brokolicí.

Myslím ale, že mnoho lidí ji považuje za nějaký druh salátu, a nebo šlechtěnou pampelišku. Hojně se konzumuje především v Itálii a Francii, kde je také doma.

Dnes se už běžně dostane v každém supermarketu a věřím, že není nikdo, kdo ji nezkusil. A nebo ano ? Povšimla jsem si totiž, že lidé často nekupují to, co neznají. Což je škoda.

Vzhledem k tomu, že mnoho let pracuji s italskými turisty, jsem velice ovlivněna vším italským. Respektive tím, v čem jsou Italové lepší. O co jde ? Není to totiž jen móda nebo design, ale i přístup k životu a jídlu.

A italská kuchyně patří neoddiskutovatelně k těm nejlepším na světě. Co je na ní ale vlastně tak zvláštního ? Právě, že nic. Na rozdíl od té francouzské, složité a velice rafinované, není italská kuchyně kuchyní „velkých šéfkuchařů“.

Naopak.

Je to kuchyně babiček, maminek a tetiček. Jsou to jednoduchá domácí jídla, připravená ale z čerstvých a velice kvalitních potravin. A předávaná z generace na generaci. Mnohá z nich vznikla díky nedostatku některých surovin,  nebo v dobách hadomorů. Italské pokrmy se často sestávají třeba jen ze tří ingrediencí.

„Gró“ totiž spočívá v dochucení.

Kvalitní bylinky, koření, olivový olej a zelenina.

A jsme u rukoly.

Někde tady na webu mám svoji fotku s obrovskou pizzou, posypanou právě rukolou. Fotka je z italské restaurace (a obchodu ) mého ex kolegy Jirky.

Jednoduchá sýrová pizza.

A rukola. Použít ji můžete opravdu často. Do sendivičů, do salátů, nebo na pesto. To rukolové je vynikající. Jako přílohu lze rukolu i lehce podusit. Dokonalá k masu či rybě.

Slovo rukola je, jak jinak, latinského původu.

„Eruca“ znamená něco jako pálit. A ano, chuť rukoly je, jak říká moje dcerka, tak trošku „štipkavá“.

Pěstovat ji je celkem jednoduché a v Itálii ji lidé mají třeba v truhlíku na terase.

Pokud ji koupíte, nezapomeňte, že se musí skladovat vzduchotěsně uzavřená. Takže nejlépší je konzumovat ji  ihned po otevření sáčku. Vydrží totiž málo. Pozná se to na její chuti, kdy je to „štípání“ mnohem intenzivnější, navíc začíná podivně zapáchat.

A teď to hlavní.

Jaké jsou přínosy rukoly pro náš organismus ?

Tak za prvé má minimum kalorií. Přesto však disponuje vysokým obsahem minerálních solí, vitamínů a antioxidantů. Má však i hodně vlákniny.

O vitamínu C a jeho účincích se asi zmiňovat nemusím.

Vitamín K, stejně jako vápník, působí na stav našich kostí.

Vápník, hořčík a draslík přispívají mimojiné snižování vysokého krevního tlaku.

Má rovněž detoxikační a relaxační účinky,  a tak se používá i na infuse a nálevy, které napomáhají dobrému spánku.

Konzumace rukoly posiluje imunitu, je prevencí proti vzniku rakoviny a v neposlední řadě zmírňuje různé infekce a záněty kůže. Je dobrá i coby prevence proti vzniku cukrovky, prospívá našemu zraku a doporučuje se nastávajícím maminkám.

Takže ?

Začneme sendvičem, večer si dáme salát, a před spaním si zalijeme lístky rukoly teplou vodou ?

Zkuste to. A ze zbytku si vyrobte rychle pesto, než se rukola zkazí.

Jak ještě si díky rukole vylepšit svůj jídelníček ?

Zkusit můžete bruschettu. Topinku dělanou nasucho, ať už z bílého nebo tmavého chleba, obložte rostbífem, cherry rajčátky, můžete přidat i kapary, a nebo olivy. A jako třešničku na dortu pár lístků rukoly.

Zkuste salát z rukoly, čerstvých ostružin a balkánského sýra. Zkuste ji přidat do těstovin, v létě to může být studený těstovinový salát s čerstvou zeleninou a rukolou. Budou ho jíst i děti a dostanou svoji dávku vitamínů a minerálů.

Můžete ji taky přidat do závitků, omelet, masových knedlíčků. Prostě, jak často zdůrazňuji, Italové své fantazii meze nekladou. Tak proč bychom to dělali my ?

V sekci eBooky na mém webu najdete ta nejlepší rizota, těstoviny a nočky. Domácí rodinné recepty od mých italských klientů a přátel. Rovněž zde najdete eBooky zdarma, jako třeba Marinády, Proč Japonky nestárnou a nebo Exotiku ( s pár rychlými recepty z cest).

Protože vařit se má rychle, jíst pomalu. A protože každý den má být ten nejlepší.

 

 

AŤ JE KAŽDÝ VÁŠ DEN TEN NEJLEPŠÍ !

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.