Kimčchi / Kimči

Korejská specialita kimči dobývá Česko.

Narazila jsem na kimči náhodou.

Nedaleko místa, kam jsem často pracovně chodila, byl malý bar, kde prodávali chlebíčky. Nepřežil však lockdowny, jako bohužel mnoho jiných. Pár týdnů bylo zavřeno. Pak se na dveřích objevil nápis:

“ Kazašské a korejské potraviny“.

To je divná kombinace, napadlo mě.

Kazašský majitel mi však vysvětlil, že u nich žije poměrně velká korejská komunita, která prchla před válkou. Jeden se pořád učí. No, Kazachstán neznám. Protože miluju pikatní jídlo, zkusila jsem vedle kazašských plněných taštiček i to kimči.

A najednou jsem ho viděla všude.

Asi to bude trend.

Celkem často chodím do Holešovic, do tržnice. Kupovat si potraviny od farmářů. Zelenina, ovoce, mléko, máslo i pečivo je zde kvalitou někde jinde.

V tržnici mají ale i jiné produkty. A dokonce na dvou stáncích prodávají právě to kimči.

Narazíte na ně hned proti hlavnímu vchodu. Pán má velkou ceduli a dělá malé ochunávky, takže zajíce v pytli nekoupíte. Jedno má s rybí omáčkou, jedno veganské. Vynikající jsou obě.

Svěřil se mi, že k němu chodívá paní, která nejen kimči, ale i Koreu důvěrně zná, protože tam dlouho žila. A ta mu prý řekla, že to z jeho stánku chutná skoro úplně, jako to korejské.

Kimči si můtete udělat sami, lehce si najdete recept na internetu. Jde o čínské zelí, chilli, česnek, zázvor, hnědý cukr, mrkev a možná ještě něco. Ale proč se s tím dělat, když si za příjemnou cenu můžete koupit hotové ?

Pokud nejste fanoušky nakládaného zelí či okurek, přece jenom přehodnoťte a zkuste. Fermentované potraviny jsou totiž pro naše zdraví a imunitu velice přínosné.

A máte-li raději exotická a pikantní jídla jako já, kimči je to pravé.

V Koreji je to národní jídlo a v každé restauraci nebo na stánku ho dostanete před hlavním jídlem zdarma. Nepodává se totiž jako hlavní jídlo, ale jako příloha. Nebo takový malý startík. A co to vlastně je ? Křupavý salát, připravený z nakládané a fermentované zeleniny a dalších ingrediencí, které jsem už zmiňovala.

V čem je zelenina takto upravená dobrá ?

Po dlouhou dobu uchovává vitamíny a bakterie mléčného kvašení pomáhají našemu zažívání.

Fermentované potraviny jsou vinikajícím zdrojem probiotik. Lépe se díky nim tráví a eleminují se zažívací problémy, dají se dlouho skladovat, posilují imunitu.  A stojí pár korun.

Mikroflóra, která žije právě ve fermentovaných potravinách, vytváří jakousi ochranou vnitřní vrstvu ve střevech a chrání je tak před patogenními faktory. (Jako jsou třeba E.coli a salmonely).

Takže, co kimči obsahuje ?

Můžete si přečíst právě na stánku sympatického majitele v tržnici v pražských Holešovicích.

Vitamíny A, B1, B2, C.

Vápník, selen, železo, vlákninu a esenciální mastné kyseliny, probiotika, kapsaicin (ten je právě v chilli papričkách), chlorofyl, karoten.

To už stojí za vyzkoušení.

Existují i hlavní jídla, která můžete díky kimči zkusit pro obahacení  a oživení vašich domácích menu. Třeba smažená rýže.

Pár receptů s kimči můžete najít v mé fb skupině Vařme rychle, jezme pomalu.

Tak pokud kimči neznáte, vyzkoušejte. A pokud znáte, zkuste s ním vykouzlit nový pokrm.

AŤ JE KAŽDÝ VÁŠ DEN TEN NEJLEPŠÍ !

 

eBook zdarma ke stažení na hlavní stránce blogu. Nebo v menu v oddíle eBooky. Možná, že se pak zamilujete nejen do Asie, ale i do určitých asijských stravovacích návyků.