Proč patří rukola na náš stůl

Co je to vlastně ta rukola? A proč je dobré ji neopomíjet?

Na náš stůl se dostala celkem nedávno.

Rychle si ale získala pozornost nejen gurmánů, ale i předních českých restaurací.

Tato rostlina, jakkoliv to tak nevypadá, je příbuzná se zelím a brokolicí.

Mnoho lidí ji ale považuje za nějaký druh salátu, a nebo šlechtěnou pampelišku. V Itálii a Francii, kde je doma, se konzumuje opravdu hojně.

Dnes je běžně k sehnání v každém supermarketu a věřím, že není nikdo, kdo ji nezkusil. A nebo ano? Lidé často nekupují to, co neznají.

Škoda.

Pracuju s Italy už hezkou řádku let. A všecko italské doslova žeru.

No, chci tím říct, že si beru za svoje to, v čem jsou Italové lepší.

O co jde? Není to jenom o módě nebo designu, ale hlavně o přístupu k životu. A taky jídlu. To k životu patří. Ne?

Italská kuchyně je neoddiskutovatelně jednou z nejlepších na světě.

Co je na ní vlastně tak zvláštního? No nic. Opravdu. Na rozdíl od té francouzské, složité a velice rafinované, není italská kuchyně kuchyní „velkých šéfkuchařů.“

Naopak.

Je to kuchyně babiček, maminek a tetiček. Jsou to jednoduchá domácí jídla, ale vždycky připravená z čerstvých a kvalitních surovin.

Recepty se předávají z generace na generaci.

Mnohé z nich vznikly díky nedostatku některých potravin, nebo v dobách hladomorů. Italské pokrmy se obvykle sestávají jenom z několika ingrediencí.

„Gró“ spočívá v dochucení.

Bylinky, koření, kvalitní olivový olej a zelenina.

A jsme u rukoly.

Někde na FB mám fotku s obrovskou pizzou, posypanou rukolou. Fotka je z italské restaurace mého ex kolegy Jirky. Food and wine se jmenuje. A je moc, moc dobrá. Ta restaurace.

Jako byla ta pizza.

Jednoduchá sýrová pizza.

A rukola. Hotovo.

Použít rukolu můžete opravdu často. Do sendivičů, do salátů, nebo na pesto. To rukolové je vynikající. Jako přílohu je možné rukolu taky lehce podusit.

Dokonalá k masu nebo rybě.

Slovo rukola pochází z latiny.

Eruca znamená něco jako pálit. A ano, chuť rukoly je tak trošku štipkavá.

Pěstovat ji je celkem jednoduché a v Itálii ji lidé mají často v truhlíku na terase.

Až si rukolu zase koupíte, nezapomeňte, že se musí skladovat vzduchotěsně uzavřená.

Nejlepší je konzumovat ji hned po otevření sáčku. Moc dlouho nevydrží a pozná se to na její chuti.  Štípuní se dost zintenzivňuje. Taky začíná divně zapáchat.

A teď to hlavní.

Přínosy rukoly pro náš organizmus.

Tak za prvé má minimum kalorií. Disponuje ale vysokým obsahem minerálních solí, vitamínů a antioxidantů. A má moře vlákniny.

O vitamínu C a jeho účincích se asi zmiňovat nemusím.

Vitamín K, stejně jako vápník, působí na stav našich kostí.

Vápník, hořčík a draslík přispívají  k snižování vysokého krevního tlaku.

Rukola má i detoxikační a relaxační účinky, a tak se používá na infuse a nálevy. Budete spát jako miminko.

Posílíte si imunitu, prevence proti vzniku rakoviny se taky hodí, že.

A v neposlední řadě zmírňuje rukola různé infekce a záněty kůže. Je dobrá i proti cukrovkce, prospívá našemu zraku a nastávající maminky by si měly dopřát nejraději každý den.

Takže?

Začněte ráno sendvičem, večer si dejte salát, a před spaním si zalijete lístky rukoly teplou vodou.

Zkuste to. A ze zbytku si vyrobte rychle pesto. Než se rukola zkazí.

Jak ještě si díky rukole vylepšit svůj jídelníček?

Zkusit můžete bruschettu. Topinku udělanou nasucho obložte rostbífem, cherry rajčátky, můžete přidat i kapary nebo olivy. A jako třešničku na dort pár lístků rukoly.

A nebo salát z rukoly, čerstvých ostružin a balkánského sýra. Přidejte ji do těstovin, v létě si udělejte studený těstovinový salát s čerstvou zeleninou a rukolou. Budou ho jíst i děti a dostanete do nich hezkou dávku vitamínů a minerálů.

Rukola se hodí do závitků, omelet, masových knedlíčků.

Italové své fantazii meze nekladou.

Tak proč bychom to dělali my ?

AŤ JE KAŽDÝ VÁŠ DEN TEN NEJLEPŠÍ!