Narazila jsem na kimči náhodou.
Nedaleko místa, kam jsem často pracovně chodila, byl malý bar, kde prodávali chlebíčky. Nepřežil ale lockdowny, jako bohužel mnoho jiných. Pár týdnů bylo zavřeno. Pak se na dveřích objevil nápis:
Kazašské a korejské potraviny.
To je divná kombinace, napadlo mě.
Kazašský majitel mi ale vysvětlil, že u nich žije poměrně velká korejská komunita, která prchla před válkou. No, Kazachstán neznám. Protože miluju pikatní jídlo, zkusila jsem vedle kazašských plněných taštiček i to kimči.
A najednou jsem ho viděla všude.
Že by nový trend?
Celkem často chodím do Holešovic, do tržnice. Kupovat si potraviny od farmářů. Zelenina, ovoce, mléko, máslo i pečivo je zde kvalitou někde jinde než v supermarketech. Žel.
V tržnici mají ale i jiné produkty. A dokonce na dvou stáncích prodávají právě to kimči.
Narazíte na ně hned proti hlavnímu vchodu. Pán má velkou ceduli a dělá malé ochunávky, takže zajíce v pytli nekoupíte. Jedno má s rybí omáčkou, jedno veganské. Vynikající jsou obě.
Svěřil se mi, že k němu chodívá paní, která nejen kimči, ale i Koreu důvěrně zná, protože tam dlouho žila. A ta mu prý řekla, že to z jeho stánku chutná skoro úplně, jako to korejské.
Kimči si můtete udělat sami, lehce si najdete recept na internetu. Jde o čínské zelí, chilli, česnek, zázvor, hnědý cukr, mrkev a možná ještě něco. Ale proč se s tím dělat, když si za příjemnou cenu můžete koupit hotové?
Pokud nejste fanoušky nakládaného zelí a okurek, přece jenom přehodnoťte a zkuste. Fermentované potraviny jsou pro naše zdraví a imunitu velice přínosné.
A máte-li raději exotická a pikantní jídla, kimči je to pravé.
V Koreji je to národní jídlo a v každé restauraci nebo na stánku ho dostanete před hlavním jídlem zdarma. Nepodává se jako hlavní jídlo, ale jako příloha. Nebo takový malý startík. A co to vlastně je? Křupavý salát, připravený z nakládané a fermentované zeleniny a dalších ingrediencí, které jsem už zmiňovala.
V čem je zelenina takto upravená dobrá ?
Po dlouhou dobu uchovává vitamíny a bakterie mléčného kvašení jsou super pro naše zažívání.
Fermentované potraviny jsou bombastickým zdrojem probiotik. Lépe se díky nim tráví a eleminují se zažívací problémy, navíc se dají se dlouho skladovat. A stojí pár korun.
Mikroflóra, které se dobře daří právě ve fermentovaných potravinách, vytváří jakousi ochranou vnitřní vrstvu ve střevech a chrání je tak před patogenními faktory. Jako jsou třeba E.coli a salmonely.
Takže, co kimči obsahuje?
Můžete si přečíst právě na stánku sympatického majitele v tržnici v pražských Holešovicích.
Vitamíny A, B1, B2, C.
Vápník, selen, železo, vlákninu a esenciální mastné kyseliny, probiotika, kapsaicin, ten je právě v chilli papričkách, chlorofyl, karoten.
No, nekupte to.
Existují i hlavní jídla, která můžete díky kimči zkusit pro obahacení a oživení vašich kulinářských výtvorů. Třeba smažená rýže.
A jestli už jste se pro kimči nadchli, mrkněte na fb skupinu Vařme rychle, jezme pomalu. Nějaké recepty s kimči tam najdete.
Takže, přátelé, pokud kimči neznáte, vyzkoušejte. A pokud znáte, zkuste s ním vykouzlit nový pokrm.
AŤ JE KAŽDÝ VÁŠ DEN TEN NEJLEPŠÍ !
eBook zdarma ke stažení v menu – eBooky. Možná, že se pak zamilujete nejen do Asie, ale i do určitých asijských stravovacích návyků.