Až jednou půjdete po ulici nějakého vietnamského města, jednou z nejčastějích věcí, které vám přijdou do cesty, jsou malé prodejní stánky, často pojízdné.
Každý prodejce nabízí svoji vlastní specialitu, vystavenou přímo na pultíku. Pod pultíkem pak má ingredience potřebné k přípravě. Prodává se takhle i káva. Je jednoduché jen projít kolem a hledat restauraci, nebo se jíst najíst do hotelu. Je to ovšem velká chyba.
Spousta klasických vietnamských jídel se nabízí právě v těchto malých „jídelničkách“. Já osobně miluju i ty plastové ministolečky a minižidličky…
Kvalita je vysoká, ceny nízké. Jednou ze základních ingrediencí jsou nudle, pokrmů z nich je opravdu nekonečné množství. Sezbírala jsem pár opravdových lahůdek, tyhle všechny najdete v Nha Trangu, ale samodzřejmě i jinde.
A pozor! Dívejte se, kde se stravuje hodně místních. Protože ti vědí, kam mají jít.
BÁNG MI – za mě jednoznačně jednička. Bagetu si dávám ve Vietnamu všude, kde je to možné. Zabalí vám ji do papíru, často i novinového, pak ještě přetáhnou gumičkou a můžete si ji v klidu sníst třeba na balkóně se skleničkou francouzského vína či místním pivem.
Absolutní vietnamská klasika. Bánh mi popisuje spousta renomovaných cestovatelských časopisů jako nejlepší „street food“ na světě. Jenže tahle plněná bageta nemá moc společného s bagetami, které se prodávají na západě. Každý prodavač má svůj vlastní recept a ingredience jsou čistě vietnamské.
Maso, vietnamský „lančmít“ , který je naprosto skvělý, vejce, různé druhy zeleniny, okurky, rajčata, sýr, omáčky či majonéza, slanina…a samozřejmě nesmí chybět čili paprička a třeba koriandr. Nabízí se i spousta vegetariánských variant.
K mé velké radosti je teď dostanu i v Praze, jedno skvělé bisto s vietnamskými batami je vedle stanice metra Křižíkova.
BÁNH CANH – nudlová polévka z darů moře, na bázi ryb a rybích karbanátků. Podává se horká, v hlubokých miskách, spolu s bagetou. Vietnamci ji obvykle snídají nebo večeří. Makrela, nejvíce ceněná ryba v přímořských oblastech vietnamského jihu, dodává polévce specifickou chuť.
Přidává se i nasládlá rybí omáčka a čili. POZOR – čili dle chuti zákazníka. Nudle jsou vaječné, tenké a vařené ne zcela do měkka, jarní cibulka a další bylinky podtrhují exotickou chuť. Ceny stejné jako u bagety.
BÚN THIT NUÓNG – tohle je taky lahůdka Nha Trangu, ale neobjevíte ji na každém rohu, jako nudlové polévky. Nejčastěji na ni můžete narazit v uličkách kolem třežiště Xom Moi, kde ji dělají na spoustě míst..
Není to polévka, ale jídlo ze studených nudlí a grilovného marinovaného vepřového, smícháno s trhaným zeleným salátem, oříšky, výhonky, okurkou a čerstvými bylinami. Dochuceno skvělým dresinkem. Patří k jídlům, nejvíce oceňovaným západními turisty.
BÓ KHO – velmi „francouzské“. Dušené hovězí s bramborami a mrkví, podává se s bagetou, někdy s nudlemi a mátou na extra talíři. Maso se dusí pomalu a velmi dlouho, aby bylo měkké, přidává se čili, zázvor a citronová tráva, nesmí chybět ani černý pepř.
BÓ NÉ – jakási vietnamské verze steaku s vejcem. Servíruje se na horké, železné pánvi, každý prodejce má opět svoji variantu. Takže se zase doplňuje bagetou, ale i rajčaty, ostrými masovými kuličkami, zeleninou. Posaďte se s místními k malému platovému stolečku a vychutnejte si ten pravý VIETNAM!
PHÓ – určitě všichni známe tuhle celosvětově rozšířenou polévku z různých druhů masa a nudlí. Existují varianty s hovězím, kuřecím, vepřovým či krevetami, dodávají se idalšíingredience,především čili.
BÚN BÓ HUÉ – podobá se Phó a je to tradiční vietnamská hovězí nudlová polévka. Bún – nudle, bó – hovězí, HUÉ – úžasné město, které stojí za delší pobyt. Chuť balancuje mezi sladkou, slanou a ostrou, používá se citronová tráva a během procesu olej z červeného čili.
POZOR – jednou z ingrediencí je i vepřová krev, takže pokud ji v polévce nechcete, upozorněte na to předem. Fermentovaná krevetová omáčka, cukr, zelená cibulka, syrová cibule, červené zelí, banánový květ a různé další byliny dodávají konečnou chuť.
MI QUÁNG – krevety, vepřové a rybí omáčka – černý pepř, česnek, oříšky, vepřové a spousta výborných bylin – to vše se žlutými nudlemi. Chutné, lehké, zdravé.
BÚN RIEU – krabí polévka. Jedná se jakýsi krabí krém, z kterého se vyrábí krabí chipsy a dodávají se do polévky. Je na bázi rajčat, rýžového octa, vodního špenátu, banánového květu a zelených bylin. Přidává se i vepřová krev.(Nejde o kraby z moře, ale malé kraby, kteří se lové v rýžových polích, zbaví se krunýře a pak se ze získaného masa dělají chipsy).
Ćili, limetku a čerstvé byliny dostanete často na extra talířek a dochucujete sami.
Další články o Vietnamu zde:Vietnamské Miami