První flexitariánská restaurace v ČR ! Co to je?

Slyšeli jste už někdy o flexitariánství?

Já tedy ne. Ale dostala jsem se do věku, kdy mi nepřipadá hloupé zeptat se, pokud něco nevím.

Třetí týden v červenci jsem zapsala dcerku na kurzy kreslení. Probíhaly v Karlíně, v paláci Zirkon.

A protože začínaly celkem brzy, měla jsem poté, co jsem ji odvedla, dost času na malou ranní procházku.

Ranní procházky městem jsou úplně ty nejlepší. Taková ta hodina, kdy se mnoho lidí teprve probouzí, zatímco jiní už využili svoji „platinovou třicítku“ (tu půlhodinku, o kterou si přivstali) a běhají, dávají si do těla ve fitku a nebo si dávají do nosu v kavárně.

A Karlín, to je místo na ranní kávu nebo příjemnou snídani jako stvořené.

Zvláště v posledních letech zde objevuju pořád další a další půvabná místa. Teď nemyslím jenom kavárny, ale třeba i zelené plochy, květinové záhony nebo fontánky s lavičkami stojícími poblíž, kde se opravdu dají skvěle „dobít baterky“.

A tak jsem ji objevila.

Flexitariánskou restauraci SPOJKA v Pernerově ulici. Situovanou hned vedle komplexu nových kancelářských budov.

Uchvátila mě natolik, že jsem vešla. A zeptala se, o čem to flexitariánství vlastně je. Ovšem, flexi…. flexibilní, že. To mě ale hned nenapadlo.

Flexibilní je v tom, že je pro všechny. Tento styl mě celkem oslovuje, protože ač to slovo neznám, vlastně o sobě mohu říct, že jsem flexitariánka.

Spojuje totiž vegetariánství s vegantstvím, ale nestaví se zády ani k milovníkům pořádného steaku, který ale doporučuje jenom občas. Co se salátů a příloh týče, existuje mnohem víc možností, než si průměrný Čech dokáže představit.

Jde tady ale velice o kvalitu a původ potravin.

A tak jsem se dozvěděla, že vajíčka, která se zde ráno servírují na mnoho způsobů, pocházejí z rodinné farmy.  Slepice mají k dispozici skoro jeden hektar vlastního volného výběhu!

Čerstvé sýry, jak kravské, tak kozí, dodává přímo mlékárna Krasolesí.

I ryby jsou od firmy, která dbá na to, v jakých podmínkách žijí. Nechtějte vědět, kolika antibiotiky krmí lososy, kteří doputují do našich supermarketů třeba z Norska.

Slovo udržitelnost nemám osobně moc ráda, asi proto, že se skloňuje dost často. Ale ohleduplnost a úcta k přírodě i jiným živým tvorům mě oslovovala vždycky.

Ještě se vrátím k té restauraci. Ráno dělají výbornou kávu, čerstvé ovocné džusy a sladkosti, které jsou vlastně bez cukru. A taky bez lepku. Mně lepek sice nevadí, ale dnes je stále více lidí, kterým problémy dělá. A to doopravdy.

Pečivo je domácí.

Můžete se stavit na brunch, lehký oběd a nebo pozvat někoho na večeři.

Teď už je takových podniků víc, ale před pár lety jsem něco podobného viděla jen ve Vídni. V kavárně od Hundertwassera, velkého milovníka přírody, jehož projekty jsou světoznámé a naprosto úchvatné. Teď mluvím o interiéru.

Myslím, že fotky vám řeknou víc.

Stavte se, než SPOJKU objeví příliš mnoho lidí.

Třeba jen kvůli tomu ambientu.

AŤ JE KAŽDÝ VÁŠ DEN TEN NEJLEPŠÍ !